Taleo (www.taleo.com) ei ole tööportaal, vaid SaaS platvorm tööportaalide ehitamiseks. Taleol on üle maailma rohkem kui 4200 klienti, sealhulgas näiteks Nokia, kelle näitel see arvustus tehtud saabki. Muide, Taleo jaoks algavad keskmise suurusega ettevõtted 5000 töötajast; kõik, mis alla selle, on väikesed 🙂

nokia.taleo.net

Jõudes lehele nokia.taleo.net, tuleb töölepürgijal valida “Career section” (ülejäänud lingid viivad parooliga kaitstud lehtedele, mis on ilmselt mõeldud kasutamiseks Nokia personaliosakonna inimestele).

Ekraanile ilmuval lehel domineerib otsinguvorm, mille all on kuvatud kümme tähestiku järjekorras esimest tööpakkumist nimekirjast, mis hetkel sisaldab 441 kirjet. Kusagil mujal mõnd töökuulutust lugema juhtunud tegelane saab kohe sisestada tööpakkumise numbri või mõned võtmesõnad, muidu huvilised võivad valida üks kuni kolm töövaldkonda, asukohta ja Nokia allüksust.

Klõps nupule “Search for Jobs” filtreerib tööpakkumiste nimekirja vastavalt sisestatud otsingukriteeriumidele. Millegipärast ei paista korralikult toimivat Enteri vajutamine töönumbri või võtmesõnade sisestamise järel, aga siin võib muidugi osa süüd olla minu kasutataval tarkvaral (Chrome+Linux). Soovi korral võib kasutada ka keerulisemat otsingut, mille puhul on võimalik tööpakkumisi täiendavalt filtreerida postitamise kuupäeva, positsiooni taseme, töösuhte tüübi, nõutava haridustaseme ja tööreiside osakaalu alusel.

Otsinguist on võimalik moodustada RSS-uudisevoogusid, mida Taleo lubab kasutajal mõnusasti ka oma Facebooki kontoga siduda. Samuti võib otsingu salvestada, mis aga eeldab kasutajakonto omamist ja süsteemi sisselogimist.

Kasutajakonto loomine on lihtne. Kõigepealt tuleb nõustuda privaatsuslepingu tingimustega ning seejärel valida kasutajanimi ja parool (meiliaadress ei ole nõutav).

Nüüd saab kasutaja soovi korral luua endale isikliku profiili. Selleks on vaja esmalt valida vähemalt üks töövaldkond ja asukoht (mis võib olla ka “Global/Location Negotiable”) ning soovi korral näidata ära ka kandidaadile meelepärased Nokia allüksused. Seejärel pakub Taleo võimaluse laadida üles oma olemasolev CV, millest süsteem üritab asjassepuutuva info välja imeda ja andmebaasi paigutada. Eestikeelse CV-ga pole ka siin suurt midagi peale hakata, aga näiteks LinkedIn-ist pärit ingliskeelne PDF töötab nagu miki. Kui sobilikku CV faili ei ole käepärast, saab vajalikud andmed hiljem käsitsi sisestada.

Järgnevalt võib kasutaja määrata, kas ta soovib saada tema profiilile vastavad uued tööpakkumised oma meiliaadressile (mis peab selleks mõistagi sisestatud olema) ning valida rea lisatingimusi — haridustase, töösuhte tüüp, positsiooni tase ja tööreiside maksimaalne osakaal tööajas. Seejärel tuleb sisestada oma kontaktandmed ning töökogemust ja haridust puudutav info (mis, juhul, kui CV importimine õnnestus, on juba eeltäidetud) ning CV tekstiversioon. Soovi korral võib üles laadida veel täiendavaid dokumente.

Profiil olemas, avaneb kasutajal võimalus ühe hiireklõpsuga kuvada vaid need tööpakkumised, mis vastavad tema profiilile. Ülimugav!

Huvipakkuvad tööd võib salvestada oma “ostukorvi” või kohe kandideerida.

Kokkuvõte

Nagu juba öeldud, ei ole Taleo tööportaal, vaid tööportaalide ehitamise platvorm. Sellest tuleneb ka üks oluline erinevus näiteks Monsteriga võrreldes, kus kasutaja profiil rändas temaga kaasa ühest veebisaidist teise. Taleo puhul ei teki kasutajal (õigus)suhet mitte Taleo endaga, vaid iga konkreetse Taleo teenuseid pruukiva tööandjaga eraldi, ning seepärast ei ole oma profiiliandmed erinevate tööandjate juures taaskasutatavad.

Tööotsija jaoks on Taleo juures tõeliselt meeldivad omadused nii toimiv CV andmete importimine kui ka võimalus kiiresti üles leida just tema profiilile vastavad tööpakkumised.

Taleo kasutajaliides ei ole võib-olla just kõige elegantsem (ilu on vaataja silmades), aga oluline funktsionaalsus on paigas ja töötab. Ning olgem ausad, enamik tööotsijaist tahab võimalikult kiiresti leida sobiv töökoht ning seejärel tööportaalid — olgu nende kasutajaliides nii kaunis ja ergonoomiline kui tahes — võimalikult pikaks ajaks unustada.

Vt ka: Tööportaalide tuleproov