Monster (www.monster.com) on maailma suurim töövahenduskeskkond, mis sisaldab üle miljoni tööpakkumise ning rohkem kui 150 miljonit CV-d.

monster.com

Monster koosneb rohkem kui 70-st veebisaidist, mis kasutavad [vähemalt enamasti ja vähemalt osaliselt] ühist andmebaasi. Sellise “spagettimonstrumi” täielik läbikammimine võiks mind ilmselt aastavahetuseni tegevuses hoida, aga leiba see lauale ei too ning arvata võib, et mu eestikeelne lugejaskond ilmselt eriti ei oota põhjalikku ülevaadet näiteks India juurtega ameeriklastele mõeldud veebisaidi võimalustest.

Kahjuks (või kohalike konkurentide õnneks?) ei ole Monster oma kombitsaid veel Eestisse ajanud, küll aga on nad oma lokaliseeritud lehtedega esindatud suuremates Euroopa riikides, Venemaal, Hiinas, Indias, Kagu-Aasias, Lähis-Idas ning USA-s, Kanadas ja Mehhikos.

Tööpakkumiste otsinguks on Monsteril pakkuda laias laastus kaks võimalust — kas www.jobs.com või www.monster.com (või selle lokaliseeritud versioonide) kaudu.

jobs.com

Jobs.com on rahvusvaheline tööotsinguleht, mille kaudu on leitavad kõik Monsteri baasis olevad kuulutused. Esilehelt on ühe klõpsu kaugusel populaarseimad asukohad (USA piirkonnad, osariigid, suurlinnad, muu maailma piirkonnad ja riigid) ning enimpakutavad tööde kategooriad (valdkonnad ja alamvaldkonnad). Edasi on võimalik iga otsingut veel võtmesõnade abil kitsendada.

Mis teeb Jobs.com otsingusüsteemi eriti vahvaks, on see, et otsingusõnad võib kirjutada otse URL-i sisse jobs.com ette, kusjuures kui tegemist on süsteemile teadaoleva asukoha või tööandjaga, on tulemuseks asjakohane “miniportaal”. Nii on näiteks Soome tööandjate pakkumised leitavad aadressilt finland.jobs.com ja Google’i töökohad aadressilt google.jobs.com. Raketiteadlased võivad uusi karjäärivõimalusi otsida lehelt rocket.science.jobs.com. Päriselt ka 🙂

jobsearch.monster.com

Monster.com (ja selle lokaliseeritud versioonid) pakuvad peenemaid otsinguvõimalusi. Kuulutusi lehitsedes võib neid filtreerida nii asukohtade, ettevõtete tegevusvaldkondade, töövaldkondade, sisestamise kuupäevade, karjääritasemete, nõutava töökogemuse, nõutava hariduse kui töösuhte tüübi alusel. Kahjuks piirduvad asukohariigi pakutavad valikud vastava lehe “teeninduspiirkonnaga” (monster.com – USA, monster.fi – Soome jne) ning igast filtrikategooriast on võimalik korraga valida samuti vaid üksainus väärtus. Inimesele, kes on valmis töötama näiteks nii Saksamaal, Austrias kui Šveitsis ning nii arvutiriistvara kui arvutitarkvara alal, teeb see elu muidugi natuke keerulisemaks, kuid olgem realistid — valdav enamus maailma inimestest eelistab töökohti vahetada sagedamini kui elukohti.

Lisaks filtreerimisele võimaldab Monster töökuulutusi ka otsida. Saadaval on “tavaline otsing” ja “PowerSearch”; mõlema puhul on omakorda võimalik kasutada nii tavalist kui laiendatud versiooni.

Otsingud on salvestatavad, aga see eeldab sisselogimist, mis omakorda eeldab kasutajaks registreerumist. Teeme ära 🙂

Meiliaadress, parool, eesnimi, perenimi, asukoht, postiindeks, riik, olek (aktiivne tööotsija / avatud uutele võimalustele / kaalun karjäärivahetust), haridustase. Nõustun tingimustega. Liitun.

Milliseid e-kirju tahan Monsterilt saada? Sobivad tööpakkumised – jah, uudiskirjad – ei. Milliste kogukondadega soovin liituda? Jätame vahele. Edasi.

Kas tahan, et professionaalne autor kirjutaks mu CV valmis? Tänan, ei.

Olengi sisse logitud. Nüüd võin asuda oma profiili täitma ja CV-sid sisestama. Profiil on jagatud viide blokki — isiku- ja kontaktandmed, üldinfo, töökogemus, haridus ja sertifikaadid, karjäärieesmärgid. Kasutajaliides on puhas ja korralik ning põhjalik abiinfo on igal sammul kergesti kätte saadav. Tundub, et Monsteri meeskond on kõvasti rõhku pannud tulemuse väljanägemisele ja seda nii oma kasutajaliidese kui ka kasutajate profiilide ja CV-de osas; pea kõigis alajaotistes on vaikimisi kasutusel “rich text” redaktor.

Keeleoskuste osas jooksen esimest korda vastu seina — süsteem lubab sisestada vaid viis keelt, aga mul on isegi neid keeli, milles enam-vähem normaalselt suheldud saan, kuus.

Süsteem lubab mul tekitada kuni viis erinevat CV-d, et saaksin erinevatele töökohtadele kandideerides välja tuua konkreetses kontekstis olulisima. CV-sid saab teha kolmel viisil — ehitada (profiili andmetega lähtestatud CV, mida saan käsitsi redigeerida), üles laadida (.doc, .rtf, .txt) või “lõika-ja-kleebi” meetodil mõnest muust dokumendist või veebilehelt üle tõsta.

Nii üleslaadimine kui lõikamine-kleepimine on “lollid”, st nii siseastatud andmed ei jõua profiili ega ole taaskasutatavad. Samuti on “pool-loll” ka CV ehitamine: kui ma lisan ühte CV-sse teavet oma töökogemuse või hariduse kohta, ei kajastu see mu teistes CV-des ega isegi profiilis. Samuti ei leidnud ma võimalust oma profiili värskeid täiendusi olemasolevasse CV-sse importida. Nõõõmeeeee! Küll aga on profiiliga seotud info mu keeleoskuse kohta: [ilmselt ameeriklaste tehtud] süsteem lihtsalt keeldub uskumast, et keegi võiks olla võimeline suhtlema rohkem kui viies keeles, ning kui ma muudan oma keeleoskuse kohta käivat teavet ükskõik millises oma CV-s, siis muutub see ka profiilis ja kõigis ülejäänud CV-des.

Referentsid / soovitajad tuleb endal käsitsi sisestada. LinkedIn-i taolist sotsiaalset elementi Monsterist ei leia; siin on tegemist “vana kooli” töövahenduskeskkonnaga, kus igaüks esitleb end potentsiaalsetele tööandjatele ise just nii hästi ja ilusana kui oskab.

Liikudes ühest lokaliseeritud keskkonnast teise (nt monster.com -> monster.fi) pean küll uuesti sisse logima, kuid saan selleks kasutada juba olemasolevat kasutajatunnust ja parooli ning ka mu sisestatud andmed tulevad sujuvalt üle. Ühise andmebaasi eelised on silmaga näha. Aga teisest küljest tähendab see seda, et mul ei saa baasis samaaegselt olla nii inglise- kui soomekeelset lühitutvustust, kui ma just ei taha tekitada endale kummaski keeles kasutamiseks eraldi kontot (mis aga tähendaks automaatselt seda, et pean kogu profiili uuesti sisestama).

Kokkuvõte

Tõeliselt rahvusvahelise töövahenduskeskkonna loomine ei ole mingil juhul käkitegu. Just nimelt selles osas on tõsiseid vajakajäämisi nii Monsteril kui ka varem vaadatud EURESel. MisMÕTTES ma ei või osata rohkem kui viit keelt? MisMÕTTES ma võin tööd otsida ainult ühes riigis korraga?

Tõsiselt häiris mind sisestatud andmete nadi taaskasutatavus ning “tarkade” impordivõimaluste puudumine. Samuti tuleks tänapäeval võimaldada inimestel lisada oma profiilidesse telefoninumbrite ja meiliaadresside kõrval ka kiirsuhtlusvahendite (Skype, Google Talk, MSN, …) ja sotsiaalvõrgustike (Twitter, Facebook, LinkedIn, …) kohta käivat teavet.

Samas tuleb müts maha võtta näiteks selle ees, et Monsteri kasutajakontod ja -profiilid ei ole seotud üksikute riikide portaalidega, ning et ma ei pidanud kordagi kiruma “lolle ameeriklasi, kes Unicode’ist mitte midagi kuulnud ei ole”.

Ilmselt pean millalgi aega leidma, et oma Monsteri profiil ikkagi täismahus ära sisestada ning end seal leiduvatest tööpakkumistest läbi närida. Kui Monster oleks Eestis “päriselt” kohal, siis tuleks seda kindlasti teha.

Vt ka: Tööportaalide tuleproov