Valimisplatvormid 2011

Riigikogu valimised on ukse ees ning taas on päevakorras küsimus “keda kuradit mul üldse valida on?“. Seepärast võtsingi kuue suurema erakonna platvormid ja panin nad co-ment’i, kus iga soovija võib iga lõiku ja lubadust kommenteerida ning teiste kommentaaridele vastata.

Miks ainult need? Ma ei usu üksikkandidaatidesse ega väikeparteidesse (st neisse, kelle “pink” on nii lühike, et isegi siis, kui rahvas ainult neid valiks, jääksid nad parlamendis ikkagi vähemusse). Tõsi, nii mõnelgi neist on päris mitu mõistlikku mõtet, aga isegi valituks osutudes ei suuda nad ilmselt Riigikogus suurt midagi mõjutada; aeg-ajalt koalitsiooni ja opositsiooni kaalukeeleks olemine ei lähe arvesse, kuna riiki on vaja juhtida kogu aeg, mitte vaid üksikuil erandjuhtumitel.

Mis parteidesse puutub, siis ma ei ole juba ammu hääletanud konkreetse kandidaadi, vaid nimekirja poolt. Ja kuigi mitmed politoloogid jt asjatundjad väidavad, et kehtiv Riigikogu valimissüsteem võimaldab ~75% ulatuses valida konkreetseid isikuid, usun ma siiski, et reaalselt osutub Eesti järgmise nelja aasta elu kujundamisel määravaks see, millistesse erakondadesse need valituks osutunud isikud kuuluvad.

Märkused. Ma ei kuulu mitte ühtegi erakonda. Valimisplatvormide kommenteeritavate versioonide tekstid on alla laetud nende erakondade veebilehtedelt 2011-02-03 ning minu poolt täiendatud HTML struktuurielementidega h1, h2, h3, ul, ol, li ja klikitavate sisukordadega. Teiste kasutajate jäetavate kommentaaride modereerimisega tegelen siis ja juhul, kui mul aega ja viitsimist olema juhtub.

1 Response to “Valimisplatvormid 2011”


  • Praeguste valimiste kontekstis oleks hea, kui juures oleks ka eelmiste valimiste tekstid. Antud tekstid on hea alusmaterjal järgmisteks valimisteks 4 aasta pärast, kui seda ka vahepeal jooksval kommenteeritakse.

Comments are currently closed.