Ma saan vee all hingata

Nädalavahetusel võtsin välja oma jõulukingituse — PADI OWD kursuse teooria- ja basseinitunnid sukeldumisklubis TopDiving — ning olen nüüd OWD Referral paberi õnnelik omanik. Meresukeldumised võtan ette märtsis Mauritiusel.

Teooriaeksamil (4×10 + 50 küsimust) sain kokku 86 punkti; kaks vale vastust olid tõlgendamise küsimus, üks oli päriselt vale ja üks oli idiootlik näpuviga — mõtlesin üht, aga tõmbasin risti hoopis teise kasti. Aga ega seal tegelikult mingit raketiteadust ei olnudki; ka sukeldumistabelid osutusid mulle kergesti mõistetavateks.

Enne basseini olin pisut närvis, kuna pulmareisil Horvaatias tehtud proovisukeldumisel kippus mul hingamine käest ära minema. Esimesed paar minutit Keila Tervisekeskuse vees ei tundunud just kõige lubavamad, aga regu puhastamise harjutuse järel läks hingamine iseenesest korda ja edasine oli lust ja lillepidu. Kui kõik koolitusprogrammis ette nähtud harjutused tehtud saime, ronis instruktor Karel Bernard (väga lahe ja asjalik vend, soovitan) veest välja ning lubas minul ja mu paarilisel niikaua edasi mulistada, kuni ühel meist õhk punasesse ehk 50 atmosfäärini vajub. Kokku saime nii umbes kaks tundi põhjaaega.

Eks näis, mida ma pärast meresukeldumisi arvan, aga kõigi eelduste kohaselt tuleb OWD-le võimalikult kiiresti AOWD otsa võtta, et saaksin minna põnevamatesse kohtadesse ja sügavamale kui 18 meetrit.

5 Responses to “Ma saan vee all hingata”


  • PADI eksamitega ongi see asi, et mõnele küsimusele tuleb PADI moodi vastata, st oma talupojamõistusega vastaks teistmoodi, aga PADI süsteemis on õige mingi teine vastus (mis pole kindlasti ka vale). OWD eksamil vist selliseid küsimusi eriti polnud, aga DM eksamil on küll.

  • õnnitlused (uue) pädeva hobi valikul ;). millised on põnevamad kohad sinu jaoks?

  • põnevamate kohtade all pidasin silmas näiteks vrakke ja jääalust vett. loomulikult SAAB sinna minna ka ilma AOWD paberita, aga noh… sukelduda SAAB ju ka näiteks ilma paariliseta :p

  • hehe, et eesti külm ja karge vesi polegi vastumeelne? rõõm kuulda

  • Aga hingamine on tegelikult rämedalt ülehinnatud. Vabasukeldumine annab paljudes valdkondades mullitajatele silmad ette. Ainukene eelis mullitajatel on ehk see, et saab jadas pisut kauem vee all viibida. Ühe päeva kohta summaarset aega – kahtlen. Sügavust – kindlasti mitte. Liikumisvabadusest, varustuse kogusest/hinnast/selgapaneku kiirusest rääkimata. Ja kalu kah mullitades tulistada ei tohi.

Comments are currently closed.