paul a. goble küsib epl-is, miks ameerikat ei sallita, kuid jõuab oma arutelu käigus väiteni, et sallimatuse objektiks on ameeriklased.

ameeriklased on inimesed. nagu ka venelased, lätlased, soomlased, juudid, neegrid, homoseksuaalid, moslemid, kristlased, ateistid, kodutud ja vedurimehed. ameerika on riik, seega institutsioon. nagu ka vene föderatsioon, iisrael, eesti evangeelne luterlik kirik ja vedurimeeste ametiühing.

ma võin kedagi vihata või mitte sallida sellepärast, et ta on mulle halba teinud. või sellepärat, et tema põhimõtted on vastuolus minu omadega. kusjuures selle mittesallimise objektiks võib olla nii üksikisik kui institutsioon. aga inimese vihkamine või mittesallimine pelgalt selle pärast, et ta on seotud mingi institutsiooniga või kuulub mingisse gruppi, näitab vaid vihkaja enese piiratust.

ma tunne vähimatki rõõmu lugedes, et iraagis on hukkunud järjekordne liitlasvägede sõdur. see ei olnud nuiamäe ja allenzeeri sõda. see ei olnud ka itaallaste, inglaste ega isegi ameeriklaste sõda. see on vallutussõda, mida usa ja tema liitlasriigid peavad usa dollari kaitseks.

ma ei vihka ameeriklasi ega isegi mitte ameerika ühendriike. küll aga pean jälestusväärseks ameerika ühendriikide ja tema liitlaste tänast poliitikat.