1984? Tänan, ei!

noktum arvas mu eilse postituse venekeelset tõlget (спасибо, gynter!) kommenteerides, et aastaraamatupeituse taga võib olla KAPO soov jätta endale võimalus rääkida täna üht ja homme hoopis teist juttu — mustmiljonis eksemplaris võrku riputatud materjali hilisem “kohendamine” ei ole teadupärast triviaalne ülesanne. Mina ei taha seda KAPO-st hästi uskuda, aga tõsi ta on, et nii Eesti kui muu maailma e-ajalehtedes avaldatud uudised ja artiklid kipuvad teinekord kaduma või muutuma.

Küll aga tahan ma uskuda, et mõned minust palju helgemad pead treivad varsti valmis sellise infotehnoloogilise lahenduse, mis võimaldaks mistahes elektroonilisele infoühikule tõestusväärtusega ajatempli külge kleepida ning tulemuse mingisse globaalsesse ning ilma keskserveriteta toimivasse hajutatud salvestusvõrku laadida, kust mitte keegi seda enam maha ei saaks kustutada.

5 Responses to “1984? Tänan, ei!”


  • ma võibolla olen natuke liiga MITTEparanoiline, aga need trükieksemplarid? need on ju laiali jaotatud erinevatele kanalitele. ja ma ei usu et tallinna krematoorium ehitatakse ümber kapo-aastaraamatu-põletamise-ahjuks.

    nii pauerful see KAPO kah pole 🙂

  • sten, guardtime on üks vajalik komponent, kuid siia on vaja lisada archive.org funktsionaalsus ja p2p storage.

    mistahes detsentraliseerimata lahenduse puhul on alati olemas oht, et keskus lastakse õhku või et keskuse valdaja näpud lüüakse sahtli vahele.

  • http://freenetproject.org/ on enamvähem midagi sellist.

  • noktumi kommentaar oli suht paranoiline, sest vaevalt, et KaPo hakkaks selliste rumalustega tegelema.

    Tänan veel kord eelmises postis toodud informatiivse kokkuvõtte eest!

Comments are currently closed.