Kevin Tolly kirjutas üleeilses Uus-Meremaa Computerworld’is:

“…kas teate, et teie sise- ja välisvõrguühendused võivad edastada võhivõõraste VoIP liiklust? See tähendab, selliseid VoIP kõnesid, mis ei alga ega lõpe teie võrgus. Sisuliselt annetate te oma haruldast ja hinnalist välisühendust oma värsketest multimiljonäridest [viide eBay ostutehingule — wolli] sõpradele Skype’is.”

Kevinil on õigus ja ei ole kah — tõepoolest, Skype’i kasutusele võttes annate te osa oma välisühendusest teiste kasutusse. Aga te ei anna seda mitte Skype’ile ega ammugi mitte eBay’le, vaid kellelegi neist kümnetest miljonitest Skype’i kasutajaist kogu maailmas, kellel seda parajasti vaja läheb. Ja te ei anna ära mitte kogu oma väliskanali laiust, vaid ainult väikese osa sellest.

Tasuta lõunaid ei ole olemas. Tasuta kõnesid samuti mitte. Küll aga on olemas suur hulk kasutult seisvat ressurssi. Kui ma olen parajasti tööl või valmistun lennuväljal järjekordseks langevarjuhüppeks, ei ole mul oma koduse internetiühendusega suurt midagi peale hakata. Aga maksan ma selle eest ju ka siis, kui mind parajasti kodus pole. Nii et miks mitte lubada seda senikaua teistel pruukida. Ning siis, kui ükskord koju jõuan ning oma eemaolevate sõprade ja sugulastega Skype’i kaudu tasuta suhelda tahan, kasutan ma natukene kellegi teise võrguühendusi.

Skype on kuulutanud, et muudab igaveseks seda, kuidas inimesed üksteisega suhtlevad. Aga see on vaid väike osa palju suuremast muutusest. Meie silme all on röövkapitalistlik kasumijaht asendumas ressursside mõttetut raiskamist vältiva “roheline” mõtteviisiga.

Andke, ja teile antakse (Luuka 6:38).

TÄIENDATUD 16:30: Kas poleks tore, kui tänaste “lollide” mobiiltelefonide, mis oskavad rääkida vaid sideoperaatori mastide otsas olevate antennidega, asemel oleks meil taskus “targad” telefonid, mis suhtlevad teiste nende levialasse jäävate aparaatidega ning oskavad leida “tee” kaugemale jäävate aparaatideni? Telefonioperaatoreid (ega -arveid) poleks vaja, sest telefoniteenuse kasutajad oleksid ühtlasi selle teenuse pakkujad.