musta-valgekirju siga

musta-valgekirju sigaehk mustade ploomide ja küüslauguga pikitud seapraad punase veini kastmes soojade köögiviljade ja värske salatiga.

vaja: umbes kilone kamara ja kondita seakäntsakas, suuremat sorti küüslauk, paar peotäit kuivatatud musti ploome, paar klaasi kuiva punast veini, soola, musta ja/või sidrunipipart, maitserohelist (mina kasutasin tüümiani ja melissi), üks keskmist mõõtu lillkapsas ja sellest poole väiksem kogus broccolit, võid, paar suurt mugulsibulat, salatirohelist (minul oli jääsalatit, porrut, paprikat ja rohelist sibulat). NB! maitsestamisele kuulub ainult liha. taimne värk jäägu täiesti naturaalseks.

eemalda seakäntsaka küljest pekk ja lõika kuubikuteks. hõõru ülejäänu soolaga sisse ja torgi noaga mõlemalt poolt paarisentimeetrise küljepikkusega “malelaua” kombel auklikuks. ülemise külje augud täida pekikuubikute ja küüslauguküüntega, alumise külje omad pekikuubikute ja ploomidega. hõõru kogu käntsakas mõlemalt poolt pipraga sisse, kalla sügavale ahjupannile pool klaasikest veini, tõsta siga sinna sisse ja saada ahju (180°) elu üle järele mõtlema. edasiste tegevuste vahel viska seale aeg-ajalt pilk peale; vajadusel lisa veini, kallates seda liha peale (mitte otse pannile).

lõika sibul paksudeks ratasteks ja tükelda salatiroheline. tükelda lillkapsas ja broccoli suupärasteks paladeks, aja potitäis vett keema, viska kapsad umbes viieks minutiks sinna sisse ja nõruta seejärel kuivaks. ~45 minutit pärast liha ahjuminekut säti sibularõngad liha ümber ning lisa maitserohelist ja veel suts veini. pane pann tulele, aja või kuumaks ja pista kapsalised kümnekonnaks minutiks praadima. umbes tund pärast liha ahjuminekut on paras aeg see sealt välja võtta.

lõika liha paksudeks viiludeks ning tõsta taldrikuile koos lillkapsa, broccoli ja sibulaga. kalla lihaviilud üle paari-kolme supilusikatäie pannipõhja jäänud veinikastmega ning lisa kuhjaga värsket rohelist. söö ja ära mölise 🙂

0 Responses to “musta-valgekirju siga”


Comments are currently closed.