matrossovid

tsiklimeeste veebifoorumis jäi silma ühe kirjutaja tagline: “why does driving on four wheels make you such an asshole?”. täna (neljal rattal) tööle kulgedes tuli see mõte uuesti meelde, kui ülejäänud neljarattaliste sõidustiili ja liikluskultuuri(tust) nähes tekkis tõsine tahtmine nii mõnelegi üle kurgi anda. ühed sõeluvad sõidureast teise ja tagasi — loomulikult suunda näitamata. teised pressivad iga tekkiva augu (mida vanasti ohutuks pikivaheks nimetati) kinni, pööramata vähimatki tähelepanu kõrvalreas juba kakssada meetrit suunda näidanud eesliikujale.

ja praktiliselt kogu kaader sõidab ristmikele välja senikaua, kui foor veel vähegi lubab — ummistades seega ristmiku ja välistades igasuguse liikumise ristuval teel. seal arenema hakkav ummik kasvab eelmise ristmikuni, kuhu paar-kolm uut tainapead end ära mahutavad. ning nii edasi ja nii edasi. lõppkokkuvõttes seisab tipptundidel kogu tallinna liiklus. ja kuna minus on siiski veel säilinud usk, et inimesed on oma põhiolemuselt head, jääb mul üle vaid arvata, et sellised matrossovid (matrossov oli teadupärast nõukogude sõjakangelane, keda eristas teistest see, et ta ise ei lasknud, aga ei lasknud teistel ka lasta) on lihtlabased lollpead.

liikluspolitseid aga ei ole mul veel ühegi tipptunni ajal õnnestunud näha. küll aga tühjal teel põõsaste või majade vahele peitu pargitud politseiauto läheduses kiirust mõõtmas. ometi on hea nähtavuse korral tühjavõitu maanteel lubatust 20 km/h kiiremini sõitmine liiklusohutuse seisukohalt oluliselt väiksem patt kui eelkirjeldatud rikkumised.

LE § 158 ütleb, et “sõiduteede ristumisalale ei tohi sõita, kui tekkinud ummik sunniks juhti peatuma nii, et ta takistaks teist liiklejat.” liiklusseaduse § 7435 lg 1 järgi võib juhti sellise rikkumise eest trahvida 50 trahviühiku ehk 3000 krooniga.

nii et meie liikluspolitsei võiks mõnda aega radariga põõsastes passimise asemel foto- ja/või videokaameraga tallinna suuremail ristmikel passida. ja siis tainapeadele trahviteated koju saata. eriti kaunis oleks, kui sellele eelneks sebra ja helkuri ja turvavöö laadis reklaamikampaania “ära pane matrossovit!”

0 Responses to “matrossovid”


Comments are currently closed.