JobGo.ee (www.jobgo.ee) on rahvusvahelise Talentor Group’i Eesti värbamisportaal, mille kaudu on nelja kohaliku tööpakkumise kõrval kättesaadavad ka sama grupi vahendatavad töökohad Põhjamaades, Lätis, Leedus, Venemaal, Poolas, Tšehhimaal, Slovakkias ja Rumeenias.

jobgo.ee

Portaali kasutajaliides toetab lisaks kontserni kontorite asukohariikide keeltele ka hiina, saksa, itaalia, prantsuse, hollandi, hispaania ja portugali keeli. Laienemisambitsioon paistab neil igatahes täiesti olemas olevat. Tõsi, töökuulutused ise kuvatakse kasutajaliidese keelevalikust sõltumatult vaid selles keeles, milles nad on sisestatud.

Avalehe meeldivalt soliidset üldmuljet rikuvad vaid närviliselt vilkuvad enesereklaamid. Värskeimad töökuulutused on kenasti välja toodud; kuulutuse kokkuvõttele klõpsates avaneb tervik-kuulutus koos silmatorkavalt paigutatud linkidega kandideerimiseks, vihje andmiseks (tööpakkumise soovitamiseks sõbrale või sõbra soovitamiseks tööandjale) ning sama tööandja teiste pakkumistega tutvumiseks.

Kandideerimisviidale klõpsates avaneb uus aken, mis kutsub juba kasutajakontot omavat külastajat sisse logima ning veel kasutajakontot mitteomavat külastajat registreeruma, kuid mille kaudu on soovi korral võimalik huvi äratanud töökohale kandideerida ka ilma portaali kasutajaks hakkamata. Viimasel juhul tuleb sisestada oma kontaktandmed ja kaaskiri ning JobGo.ee keskkonnas sisestada või failina üles laadida oma CV.

Hüva, otsustan registreeruda. Avaneb uus leht, mille vasakus veerus on rasvaselt välja toodud viited privaatsuse kaitse ja kasutajatingimustele, ning mille põhiosa on jagatud viieks alamleheks — “Kontaktandmed”, “Töökogemus”, “Pilt”, “Agent?” ja “Seaded & Salvesta”.

Kohustuslikud väljad on kenasti tärniga tähistatud. Muide, sünniaasta on kohustuslik, aga “2199” sobib täitsa hästi 🙂 Jätkan teiste alamlehtede täitmisega. Töökogemuse lehele käib ka haridustaust ning erinevalt teistest senikülastatud portaalidest tahetakse siin mitte varasemate töökohtade loetelu, vaid tööpositsiooni ja töökohustuste tüüpi, kus mul on kõige rohkem kogemust.

Lehel “Agent?” reklaamitakse mulle võimalust teenida raha, andes oma sõpradele-tuttavatele vihjeid JobGOs avaldatud tööpakkumiste kohta või soovitades JobGO-d oma sõpradele. Kui vihje peaks osutuma tulemuslikuks, st minu soovitatud kandidaat võetakse tööle, ja kui kuulutuse juures oli vihjeboonus märgitud, saan kogu boonuse endale.

Viimane leht — “Seaded & Salvesta”. Valin endale kasutajatunnuse ja salasõna, ütlen, et spämmi ei soovi ja “unustan” kasutajatingimustega nõustuda. Salvesta.

Haa! Nüüd saan vastu näppe. Postiindeks jäi sisestamata, sünniaasta on vigane ning kasutajatingimustega nõustumine on kohustuslik. Parandan vead ja salvestan uuesti. Nüüd saan sisse logida (kasutajanimi ja parool on juba eeltäidetud) ja võin soovi korral hakata oma põhjalikumat CV-d koostama või muidu portaalis ringi vaatama. Pooleliolnud kandideerimise juurde mind tagasi igatahes ei visata.

CV vorm on pisut põhjalikum, jagunedes seitsmeks alamvormiks — isiku- ja kontaktandmed, haridus, töökogemus, oskused, tulevik, kaaskiri ja salvestamine.

Hariduse ja töökogemuse alla saan juba enam-vähem harjumuspärasel viisil oma akademilist ja professionaalset ajalugu kirjutada (varasemate tööandjate tegevusvaldkond tuleb valida ühetasemelisest rippmenüüst). Oskuste lehele käivad keeleoskus (kusjuures rippmenüüst on võimalik valida 26 keelt, sealhulgas millegipärast nii Vene kui Russian ning viipekeel, ja lisaks võib keele ka ise sisestada); muud oskused (arvuti või mis iganes); ning soovi korral oma oskuste ja hobide lühikirjeldus. Tuleviku lehel võin valida kuni viis tegevusvaldkonda ja mulle sobivad tööaja vormid ning öelda, kas olen valmis tööga seoses reisima või kolima ja kui palju ma palka tahan. Seejärel kuni 5000-tähemärgiline kaaskiri, CV pealkiri ja staatus, ning valmis ta ongi.

Vormid on kenasti tehtud, ei jookse kusagilt üle ekraaniääre ega mingite teiste asjade alla, näevad korrektsed välja ning on edukalt kasutatavad ka ilma hiireta (tubli!). CV-de allalaadimise võimalus puudub, üleslaetavais sisalduvat infot süsteem oma andmebaasi salvestada ei ürita (täbar!).

Süsteemi saab sisestada kuni 10 CV-d. Millegipärast ei leia ma aga võimalust teiskeelset CV-d sisestada. Veidi hiljem avastan, et kui vahetan kasutajaliidese keele ära, saavad ka minu olemasoleva CV vahepealkirjad ja andmeväljade nimed automaagiliselt uude keelde tõlgitud. See on muidugi tore, aga probleem jääb; kui ma tahan juhtumisi oma eestikeelse kõrvale inglise- ja soomekeelse CV teha, oleks palju mugavam, kui need oleks esialgu eeltäidetud mu eestikeelsest CV-st võetud andmetega (praegu pean töökogemuse osas uuesti sisestama ka ajad ja firmade nimed, mistõttu näpukate tegemise tõenäosus on suurem).

Klõps lingile “Tööpakkumised” avab värskeid kuulutusi sisaldava lehe, mille vasakus veerus on võimalik valida, kas soovin kasutada geograafilist otsingut, tava- või põhjalikku päringut. Seejuures väärib märkimist, et kuulutuste nimekirja on võimalik kiiresti ja mugavalt filtreerida, klõpsates hiirega kuulutustes sisalduvail võtmesõnadel. Esmapilgul võib see võimalus ehk märkamatuks jääda, aga otsinguvormide päistes on abistav vihje kohe näha. Tubli.

Kokkuvõte

Tundub, et Talentor ei ürita konkureerida “massiportaalidega” nagu CV-Online, CV Keskus ja EkspressJob, vaid püüab pakkuda nõudlikule (tööandjast) kliendile professionaalse tööjõu sihtotsingu teenust, astudes seega kandadele nii Job.ee-le kui Fontese Talendipangale, millest kummalegi mul kahjuks just eriti palju häid sõnu ei jätkunud.

Siin-seal on süsteemis veel “traagelniite” näha, aga tervikuna jättis see portaal mulle mulje üsna hästi läbimõeldud ja tugeva arengupotentsiaaliga asjast. Selgelt välja toodud rahvusvahelisus on minu arvates plussiks, samas ei ole siiski võimalik teha piiriüleseid otsinguid (nt “Talsinkis” tööd otsida).

Aga kui kellelgi peaks tekkima tahtmine üks tõsiselt kõva tööportaal välja arendada, siis selle töö alusmaterjaliks võiks JobGo sobida küll (eeldusel, et süsteemi tehniline arhitektuur mäda ei ole).

Vt ka: Tööportaalide tuleproov