Job.ee (job.ee) on Ariko Reservi töökuulutuste portaal. Pakkumisi on seal kõigest neli, nii et “päris” tööportaalina seda õigupoolest hinnata ei saagi.

job.ee

Esilehel on kohe näha kõik aktiivsed töökuulutused. Pealkirjadele klõpsates avanevad kuulutuste täistekstid. Kandideerimine on võimalik ka portaali kasutajaks registreerumata, saates oma CV ja kaaskirja kuulutuses näidatud meiliaadressile.

Proovin registreeruda. Sisestan “kogemata” sünniaastaks 1999 ja saan registreerumisnupule vajutades vastuseks teate “Aasta on vale” ja tühja vormi. Näpukaid ei tohiks vist ikka nii karmilt karistada, aga OK, parandasin aasta ära ja proovisin uuesti. Ekraanile ilmus teade, et ma olen nüüd sisse logitud, et mu parool on see-ja-see ning et see sai mulle ka meili peale saadetud. Turvalisuse poolest mitte just kõige parem lahendus, aga mis seal’s ikka.

Jutu lõpus oli soovitus asuda oma CV-d täitma. Klõps. Vorm pealkirjaga “Isikuandmed”, lõpus nupp “Salvesta ja edasi.” CV struktuuri kasutajale ette ei näidata. Järgmised vormid on “Haridus, koolitus”, “Töökohad”, “Keeled / Soovitajad” (ühel lehel), “Lisainfo”, “Pilt, failid” ning “Soovid töö suhtes”. Viimase vormi lõpus on tekst ‘Olen tutvunud “CV haldamise tingimustega JOB.EE-s”. Kinnitan esitatud andmete õigsust ja luban neid kasutada Ariko Reservil ülalmärgitud tingimuste piires’ ning nupud “Jah” ja “Ei”. CV saab salvestada nii jaatava kui eitava vastusega.

Soovides oma CV-d muuta, peab kasutaja kõik vormid samamoodi järjest läbi kappama, kusjuures server jääb umbes poolte vormide laadimise ajal ligi viieks sekundiks “mõtlema”. Õnneks on muudatuste tegemisel vormid varem sisestatud infoga eeltäidetud, nii et täiesti kasutajavaenulik see liides siiski ei ole.

Kokkuvõte

Et ma pole Ariko Reservi huviorbiiti sattunud (erinevalt näiteks Fontesest, kus ma, tõsi küll, kunagi ammu oma CV ära täitsin), ei oska ma nende personaliotsingu teenuse kvaliteeti kommenteerida. Portaali olematu kasutajamugavus ja sisuliselt olematu kasutusväärtus töökuulutuste leidmise kohana aga tagavad selle, et ma oma õigete andmetega CV sisestamisele aega kulutama ei hakka — ning seepärast ilmselt nende huviorbiiti ei satugi.

Vt ka: Tööportaalide tuleproov