CV-Online (www.cv.ee) on ilmselt Eesti vanim tegutsev töövahendusportaal ja kindlasti üks suurimatest. Portaali andmetel on neil praegu 666 tööpakkumist, 491 tööandjast klienti, 287974 liitunud tööotsijat ja 168015 süsteemi sisestatud CV-d.

cv.ee - 1 - avaleht

Vaikimisi näidatakse tööpakkumisi tegevusalade järgi rühmitatuna; kasutaja võib need ümber järjestada sisestamise kuupäeva, konkursi tähtaja, töö asukoha või firma nime alusel. Pakkumisi on võimalik filtreerida eelmainitud rühmitusaluste kõrval ka ametipositsiooni, nõutava haridustaseme, tööaja (osaline või täistööaeg), sisestamise perioodi, ettevõtte nime, pakkumise keele, nõutava töökogemuse ja ettevõtte tegevusala järgi.

Tööpakkumisi saab nii sirvida kui otsida ka anonüümselt, kandideerimiseks on aga enamasti (kuigi mitte alati) vaja portaali sisse logida. Registreeritud kasutajale pakub CV-Online ka tervet rida “mugavusteenuseid”, nt peab meeles viimati vaadatud tööpakkumisi ja võimaldab kasutajal teda huvitavaid pakkumisi omaette kausta salvestada. Samuti on võimalik salvestada otsinguid. Otsingutulemusi on võimalik tellida nii e-postile kui RSS-lugejasse. Siin on aga kasutajaliidese tegijad jälle kummaliselt käitunud: otsingu salvestamine käib läbi lingi “loo järjehoidja”, kasutamine aga läbi viite “salvestatud otsingud”. Märksa kasutajasõbralikum oleks üht asja järjekindlalt ühe nimega tähistada.

Uue kasutajakonto loomine on lihtne; süsteem juhendab kasutajat igal sammul, muutumata seejuures tüütult pealetükkivaks. Konto loomise käigus kontrollitakse kasutaja sisestatud e-posti aadressi toimivust (kasutajal tuleb enne portaali sisselogimist meiliga saadetud kontroll-lingil klõpsata).

Õnnestunud sisselogimise järel soovitab süsteem kasutajal kohe luua oma CV. CV sisestamine on omajagu aeganõudev ettevõtmine; mõistagi sõltub tegelik ajakulu nii kasutaja arvutioskusest kui kirjapandavate andmete mahust. CV on jagatud kuueks osaks: isiku- ja kontaktandmed, töökogemus, hariduskäik, oskused, nõudmised tulevasele tööle ning lisainformatsioon. Kasutajaliides on loogiliselt üles ehitatud, aga ei hiilga kahjuks ei esteetika ega intuitiivsusega.

Nii töökogemuse kui töösoovi rubriikides on ameti sisestamiseks ette antud kolmest rippmenüüst (ja kogemuse osas ühest täiendavast tekstiväljast) koosnev vigur. Esimene rippmenüü laseb valida ametiala (administratiivtöö, avalik sektor, ehitus/kinnisvara jne), teine sellesse alasse kuuluva ameti (nt avalikus sektoris: assistent (riigihaldus), bürooametnik, diplomaat jne) ja kolmas positsiooni (tippjuhist lihttööliseni). Tekstiväljale saab kirjutada ametinimetuse, mida menüüst leida ei õnnestunud.

Ideeliselt võiks selline lahendus hõlbustada teatava kindla kompetentsiga inimeste otsimist süsteemist või teiskeelse CV sisestamist, aga ei — kui kasutaja soovib lisada oma eestikeelsele CV-le inglise- või venekeelse (või vastupidi), peab ta kogu selle rippmenüüde tsirkuse uuesti läbi tegema. Ma saan aru, et käsitsi sisestatud teave tuleb teises keeles uuesti kirjutada, aga valikvastused võiksid ikkagi automaagiliselt kopeeruda. Samuti ei saa kasutaja hoolimata sellest, et ta on oma töökogemuse ja -soovi täpselt ettenähtud struktuuri alusel süsteemi sisestanud, ühe nupuvajutusega otsida talle sobivaid tööpakkumisi. Ehk siis — milleks see kõik? Laske mul lihtsalt sisestada oma ametinimetus ja rahu majas.

Keeleoskuse kohta saab iga keele kohta valida arusaamise, rääkimise ja kirjutamise taseme skaalal “väga hea – hea – keskmine – vähene – napp”. Mu meelest oleks tänapäeval mõistlikum kasutada Euroopa standardset keelepassi.

CV valmis, tahtsin sellele viidata oma kodulehelt. Võtsin CV eelvaate, jäin rahule, lisasin kodukale viite. Veidi hiljem, kui olin CV-Online’ist juba välja loginud, klõpsasin oma kodulehele lisatud lingil… ja ehmusin: ära olid kadunud nimi, kontaktandmed, pilt ja varasemate tööandjate nimed. Ma saan aru, et CV-Online on äriettevõte, kes tahab, et inimesed nende portaalis tööd ja töötajaid otsimas käiksid, aga — kurat võtaks! mina igatahes vihastasin sellise jama peale ja koristasin lisatud lingi hoopis ära.

CV eksportimine ei ole võimalik muul moel kui omaenda CV eelvaadet faili printides. Mujal ette valmistatud CV importimise võimalust ei ole üldse. Tegelikult võiks üks Euroopa tööportaal tänapäeval ikkagi Europassi import-eksporti võimaldada.

Kokkuvõte

CV-Online suurim pluss on kahtlemata selle populaarsus, mistõttu sealt on reaalselt võimalik leida nii tööd kui töötajaid. Paha pole ka see, et CV-Online on oma tegevust laiendanud ka mitmetesse teistesse riikidesse, mistõttu siit on võimalik leida ka tööpakkumisi väljaspool Eestit.

Nõrgim lüli on kasutajaliides, mis näib pärinevat umbes viimasest sajandivahetusest. Samuti on jäänud realiseerimata mitmed võimalused kasutajate elu hõlbustamiseks läbi tegevuste automatiseerimise. Kahetsusväärne on andmete ekspordi- ja impordivõimaluste puudumine.

Vt ka: Tööportaalide tuleproov