Sa oled venelane ja võib-olla isegi VF kodanik (nad ei ole oma kodakondsusest loobumist just liiga lihtsaks teinud), aga Eesti on sinu kodumaa. Sa räägid eestlastega (ja mõnikord ka teiste siin elavate venelastega) eesti keeles või vähemalt üritad seda. Sinu võidupüha on 23. juuni. Sa tead, et II maailmasõjas Eestit ei vabastatud, vaid okupeeriti, ning et venemaa peab praegu Ukrainas vallutussõda. Sa oled üks meie seast ja keegi ei tohi sind su rahvuse ega emakeele pärast teistest kehvemaks pidada.

Aga kui Eesti on üks sinu suure kodumaa oblast või kubermang, kui sa nõuad, et sinuga räägitaks rahvastevahelise suhtlemise keeles, kui su võidupüha on 9. mai, kui Eesti astus su meelest N. Liitu vabatahtlikult ja kui Ukrainas toimub praegu sõjaline erioperatsioon sealsete venelaste vabastamiseks natslikust ikkest, siis… чемодан, вокзал, россия!

@ fb


Kui siinsed moslemid ehitaksid mošee ja hakkaksid jaurama, et ümbruskonna elanikud peavad austama nende tavasid, sh seda, et muezzin minareti otsas viis korda päevas undab või et siinseis poodides tuleb halal toiduaineid nende jaoks eraldi tähistama hakata, siis
حقيبة ، طائرة ، صحراء!

Maassa maan tavalla, nagu põhjanaabrid ütlevad.

Eesti nn “vene kogukonna” häda ja õnnetus on see, et nende identiteet pole rahvuslik-kultuuriline, vaid riikkondlik-ideoloogiline. See ei põhine Puškinil, vaid punaarmeel. VF propagandamasin on seda värdidentiteeti usinasti hoidnud ja kasvatanud; Eesti poliitikud (nii Savisaare Keskerakond, kes jahtis venelaste hääli, kui kõik teised, kes tahtsid näidata, et nemad on Savikast täitsa erinevad) on 30 aastat teinud kõik selleks, et siinsed venelased oleksid “nemad”, mitte “meie”.

IIMS monumendid on algusest peale olnud punamonumendid. punalippude ja viisnurkadega (ja venekeelsete kirjadega) sümbolid, ülistamaks nõukogude rahva kangelaslikku võitu suures isamaasõjas. Sõjas, mille käigus minu isamaa korduvalt okupeeriti. Punaarmee pole Eestit mitte kunagi vabastanud.

Tuletagem meelde СССР hümni algust: “союз нерушимый республик свободных сплотила навеки великая русь.” Nii et pole põhjust imestada, et kõigi teiste rahvaste jaoks olid “nõukogude” ja “vene” sama sita eri sildid.

Ma tean, et kaugeltki mitte kõik venelased ei ole sovokid. Minu öeldud “чемодан, вокзал, россия” on adresseeritud mitte venelastele, vaid tibladele/vatnikutele/sovokkidele/putinoididele. Ja neid viimaseid on ka etniliste eestlaste seas.


Ma saan (vist päriselt ka) aru sellest, et ja miks IIMS oli ja on venelase jaoks Великая Отечественная, mitte Вторая Мировая. Aga sellest hoolimata, siinsed venelased elavad 30 aastat iseseisvas riigis, mis ei ole Venemaa ja mida Venemaa 50 aastat okupeeris.

Sakslastel on siiani häbi (vähemalt avalikult), et nende esivanemad juute ahju ajasid ja teisi Euroopa rahvaid anastasid. Jänkidel on siiani natuke häbi (vähemalt avalikult), et nende esivanemad neegreid keti otsas puuvillapõldudele saatsid. Muudel lääne-eurooplastel on nh(va) oma esivanemate koloniaalse pärandi pärast.

Aga venelaste jaoks paistab IIMS saavutatud võit Natsi-Saksamaa üle olema midagi, mille eest kogu ülejäänud maailm (sh need rahvad, keda nad pärast selle võidu saavutamist viis aastakümmet okupeerisid) peaks neile igavesti tänulikud olema ja nende kõik muud sigadused, sh okupatsiooni, unustama.

Mu meelest on OK, kui 30 aastat Eestis elanud venelane tahab siin edasi elada, sest vaba Eesti on tema kodumaa. Aga kui siin elav venelane eitab Eesti okupeerimist ja nõuab seejuures eestlastelt oma vanaisa mälestuse austamist, siis… пошёл за кораблём.