käisime kolleegidega juristkonna suvepäevadel vmt väljasõiduüritusel.

sündmuskohta pidas lennundusentusiastide perekond. nad olid ühele oma põllusiiludest stardiraja ehitanud ning päeval tehti meile neljakohalise väikelennukiga huvilende. kuigi lennukil polnud uksi ees, lasin teistel lustida, sest mul polnud langevarju kaasas ja need huvilennud olid madalad ka.

õhtupoolikul tõusis kõva tuul ning peremees leidis, et see on just sobiv aeg selleks, et hakata purilennukit (tal oli üks säärane ka) üles vedama. asjaolu, et tuul oli rajaga risti, teda ei seganud. pukseeriv lennuk tõmbas rattad maast lahti, keeras nina vastu tuult ja sai ka purika õhku tiritud. “erikuradi kauboid,” mõtlesin. aga paistis, et ta seda varem teinud.

kui purilennuk pärast lennuväljaringi maha tagasi sai (maandumine oli muidugi ka tuule tõttu poolviltu, nii et ma sain jälle korraks kauboidele mõelda), hakkas peremees kohe puksiirköit oma lennuki külge kinnitama, et veel üks sutsakas teha.

nuiasin end kaasa. see tundus märksa huvitavam kui tavaline “turistikas” huvilend. startisime jälle külg ees, aga tõusul läks midagi nihu. purilennuk hakkas umbes 300 meetri kõrgusel varisema ja tõmbas ka meie kiiruse maha. “suru jalad vastu uksepiitasid ja hoia kuskilt kinni!” karjus piloot mulle ning avas just sellisteks olukordadeks mõeldud lennukipäästevarju.

maandusime majaperemehe tagahoovis. nii köie otsas olnud purilennuk kui meie enda lennumasin jäid terveks. ainult meie suur ümmargune langevari jäi piraka saare- või kastanipuu okstesse kinni.

hüppasin lennukist välja ja lippasin veidi eemale, et kogu pilt enne päikese loojumist purki saada; siit oli raudselt tulemas sadu Insta ja FB “laike”.

selgus, et mu tubakalembesed kolleegid olid oma rajanud oma suitsunurga täpselt sündmuskoha ning ainsa valguse ja vaate poolest sobiliku pildistamiskoha vahele. neil paistis olema kogu maailma aeg, aga päike hakkas ju loojuma ning ma ei saanud pildi tegemisega pikalt oodata.

palusin suitsetajail korraks kaadrist lahkuda, aga siis hakkas üks neist valjuhäälselt ja emotsionaalselt jaurama (jauraja nimi ja sugu on toimetusele teada), et minu palve riivavat nende inimõiguseks olevat kogunemisvabadust ning et GDPR järgi pidavat mul nende pildistamiseks nende nõusolek olema.

vihastasin ja ärkasin üles.