A: räägime neljapäeval 1130/1330?
B: N 1130-1330 sobib. pane meile mingi ruum kinni.
A: ruum nimega skype. mõtlesin 1130 london / 1330 tallinn.
B: ah, ok.

Ainuke seltskond, kes (vähemalt teoorias) pidevalt vööndi- ja suveaegade rehade otsa ei astu, on lennujuhid ja piloodid (küla- ja võsalendureid arvestamata). Nemad elavad nimelt kogu maailmas “Zulu Time” (UTC) järgi.

“Tsivilistidele” on heal juhul võimalik selgeks õpetada “Tallinna” ja “Londoni” ja “Moskva” ajad — selles mõttes, et Tallinnas on kell Londonist kaks tundi ees. Ja nii arvavadki pisut rohkem maailma näinud inimesed, et “Londoni aeg” on GMT ja “Tallinna aeg” GMT+2. Tegelikult on GMT Londoni talveaeg, mis praktiliselt võrdub UTC-ga. Suviti näitavad Westminster Abbey’ kellad hoopis BST nimelist aega, mis on UTC+1. Tallinnas näitavad kellad talvel UTC+2 ja suvel UTC+3.

Ka suve- ja talveaja vahetumisest on tavainimestel mingi udune ettekujutus tekkinud, kuid mainitud ettekujutus ei sisalda reeglina teadmist sellest, et näiteks USAs ja Euroopas keeratakse kellasid erinevatel kuupäevadel ning ammugi mitte sellest, et lõunapoolkeral — neis riikides, kus seda pruugitakse — on “suveaeg” hoopis talvel. Põhjapoolkera talvel siis.

Tegelikult kuluks tänapäeval, kus inimesed reisivad “kiiresti ja hulgakaupa” ning räägivad tihtilugu sõprade ja äripartneritega maakera kuklapoolelt, marjaks ära üleminek “lendurite süsteemile”. Nii hakkaksid korralikud jaapanlased tööl käima kella 00-09, eestlased 07-16, inglased 09-18, njuujorklased 14-23 ja USA lääneranniku rahvas 17-02. Ja suviti päevavalguse säästmiseks tund aega varem.

Aga kuni laiad massid pole lihtsuse võlust aru saanud, tuleb appi võtta näiteks www.timezonecheck.com.