Neeger ja võsavillem

Vanasti oli eestlastel selline kord, et sõna “hunt” ei tohtinud öelda, aga “metsakutsust” ja “võsavillemist” võis rääkida niipalju kui kulub. Siis tuli meie maale mõneks ajaks valgustusajastu, kus asju tohtis nimetada nende õigete nimedega. Poliitiliselt korrektsetes maades on see ajastu aga juba üle läinud. Nii ei räägita näiteks Ameerikas vanadest inimestest (old people), vaid eakatest kodanikest (senior citizens), kes mitte ei sure (die), vaid lahkuvad meie hulgast (pass away).

Huvitav, kui kaua veel võib neeger Eestis “neeger” olla?

3 Responses to “Neeger ja võsavillem”


  • Joosep-Georg Järvemaa

    Tõsi ta on, et eesti keele omapära on selline, et sõna neeger iseenesest midagi halba ei tähenda. Märgib ta kõnealuse nahavärvi niisamuti nagu “kollane” või siis “punanahk”.

  • Mulle küll õpetati koolis, et “neeger” tähendab rassi, mitte nahavärvi. Nüüd vaatasin huvi pärast Wiki’sse ja leidsin, et rassid ongi nahavärvi põhjal. Ma olen sõnatu. Minu haridus on vananenud. Seega Wolli, asi ei ole ainult poliitilises korrektsuses. Hoopis maailmas on arusaamad muutunud ja see, mida Sina koolis õppisid, ei ole enam nii.

  • Wolli, vastus sinu viimasele küsimusele on: enam ei võigi. Ajalehtede toimetajad pungestavad higimullid otsaette, et nahavärvierisustele poliitkorrektselt läheneda. Ei ole enam olemas ka neegrimuusikat (mis on ometi ju igapidi respektaabel asi) ega ülepea midagi, mille ees või taga tohiks kasutada liidet “-neeger”.

    Lukas vabandas “rassistlike” naljakogumike pärast, mis kõigile kättesaadavad olid ja lubas need ära korjata ja veebis parooli alla panna. Seega – ajal, mil meie ajalugu püütakse lähinaabrite man ümber kirjutada, teeme meie ISE sama oma rahvapärimusega. Ma tean, et kohe ilmub seltskond poliitkorrektsuse-etalone, kes küsivad minu käest, et kas tõesti on neegrinaljad meie rahvapärimus? Jah, on! Või soovib keegi väita, et okupatsiooniaegne rahvapärimus ei olegi rahvapärimus ja tuleks ka parooli alla panna? N-ajal tekitati skisofreeniline olukord, kus Aafrika vennasrahvaid igakülgelt esile tõsteti ja kõikvõimalik Lumumbad olid tegijad, ent piiridekinnisuse tõttu ei näinud inimesed seda, mis mujal maailmas toimus ja sestap oli tänaval kõndiv neeger tõsine haruldus… Nalja tehakse ikka selle üle, millest kas ei teata midagi – või vastupidi, teatakse liigagi palju.

    Ennustan, et peatselt tõstatub temaatika seoses islamiterroristidega. Mis siis, et nad oma kurjade tegude kilbiks oma usku tõstavad: ei tohi teisi muhameedlasi seetõttu solvata! Nii hakkavadki üsna varsti busse õhkima ja maju lammutama hoopis Fundamentaalsete Vaadetega Religiooniradikaalid…

Comments are currently closed.