eFormular on oma autorite sõnutsi “unikaalne elektrooniline vahend, mis võimaldab kerge vaevaga koostada elektroonilisi ankeete (eFormulare) ning nende abil Interneti kaudu küsitlusi läbi viia ja andmeid koguda.” Mina — ja mõnedki mu sõbrad — on seda teenust vahetevahel kasutanud alates 2003. aastast ning asjaga üldiselt rahule jäänud.

Hiljuti aga tabas mind sisselogimisel üllatus — veebruari algusest on kehtima hakanud uus hinnakiri, mille kohaselt tuleb maksta ka mitteärilistel eesmärkidel üles pandud e-vormide eest. Tõsi, hinnad ei ole üle mõistuse kirved ning vähemalt varasemast ajast olemas olnud vormide puhul seda uut hinnakirja jõuliselt ei rakendata (loe: vanade vormide andmefailid on endiselt tasuta kättesaadavad), aga ikkagi.

Google on inimese kõige parem sõber. Viie minutiga jõudsin veendumusele, et eFormular ei ole sugugi unikaalne, kui mitte arvestada eestikeelse kasutajaliidese olemasolu. Kuna mina natuke inglist tönkan, siis jätkasin otsinguid. Ja ennäe imet — Google on tõesti inimese kõige parem sõber. Nimelt tegid nad oma kasutajatele veebruari alguses kättesaadavaks võimaluse koguda Google Docs tabelitesse infot veebivormide vahendusel. Kasutajajuhend on siin.

Ma võin ju patrioot olla, aga… vaata pealkirja.