Läinud neljapäeval tuli välja maailma populaarseima Linuxi, Ubuntu versioon 7.04 koodnimega Feisty Fawn. Tänaseks on see paigaldatud juba 75 protsendile minu kasutuses olevaist arvutitest — isiklik sülearvuti (IBM ThinkPad R51), töine sülearvuti (Lenovo ThinkPad T60) ja töine testmasin (mingi MicroLink). Oma isiklikus infoserveris kasutan endiselt Ubuntu versiooni 6.06 LTS, millele on turvauuendused tagatud vähemalt 2009. aasta keskpaigani.

Lühikokkuvõte: soovitan soojalt. Ning kuna Ubuntu Desktop-CD võimaldab süsteemiga tutvuda ilma katsetaja arvuti kõvakettale midagi kirjutamata, võib seda muretult proovida igaüks — ka Sina, kes sa (ikka veel) Windows’it kasutad. Standardkomplektis on kohe kasutusvalmis veebibrauser Firefox, meiliklient-kalender-kontaktihaldur Evolution ja bürootarkvara pakett OpenOffice.org 2.

Erinevalt Ubuntu varasemaist versioonidest on vaikimisi paigaldatud nii traadiga kui traadita võrguühendusi mugavalt hallata võimaldav Network Manager. Samuti on (sobiva graafikakaardi olemasolul) kohe käivitusvalmis ka uue põlvkonna aknahaldur Compiz, mis võimaldab muuhulgas Mac OS X-ist tuntud ja seni minus kadedust tekitanud Exposé’le sarnaselt akende ja töölaudade vahel liigelda. Flash, Java ja MP3 tugi tekivad, kui anda terminalis käsk sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras (enne tuleb System-Administration-Software Sources abil aktiveerida lisaks main ja restricted repositooriumidele ka universe ja multiverse). DVD-filme olen juba pikemat aega eelistanud vaadata mplayer’iga, mis saab kiiresti paigaldatud terminalis antava käsuga sudo apt-get install mplayer. Märkus: Compiz ja videopilt ei ole (vähemalt mu koduläpakal) sõbrad, sestap tuleb filmivaatamise ajaks Compiz välja lülitada.

ID-kaardi töölesaamiseks (kasutan Elioni ID-kaardi stardikomplekti kuuluvat SCR3310 lugejat) kulus Martin Paljaku ideelaboris esitatud juhiste järgi tegutsedes vähem kui 10 minutit.

VMware Server, mida testkeskkondade jooksutamiseks pruugin, ei taha Feisty all lambist käivituda: neil ei ole veel nii uue kerneli jaoks vajalikke mooduleid. Mure lahenes minutitega, kui leidsin Ubuntu foorumist kasutaja handband2 postituse.

Suurimaks probleemiks osutus Compiz’e käimaajamine mu tööläpakal, mis on õnnetul kombel varustatud ATI Radeon x1400 graafikakaardiga. Mõninga googeldamise tagajärjel jõudsin siiski XGL paigaldusjuhisteni, mis kokkuvõttes päeva päästsid 🙂