Keda valisin?

Kuna Eesti valimissüsteemis valitakse tegelikult erakondi, mitte isikuid, on minu meelest mõistlik oma hääl anda sobivaima erakonna esinumbrile oma valimisringkonnas. Tänavustele Riigikogu valimistele on oma nimekirja esitanud 11 erakonda.

Kaheksa neist (Eesti Iseseisvuspartei, Eesti Keskerakond, Eesti Vasakpartei, Eestimaa Rahvaliit, Erakond Eesti Kristlikud Demokraadid, Erakond Isamaa ja Res Publica Liit, Konstitutsioonierakond ja Vene Erakond Eestis) on mulle põhimõtteliselt vastuvõetamatud kui marurahvuslased, kristlased, punased või sulid (hea lugeja võib tähestikulises järjestuses toodud erakonnad ise neisse gruppidesse paigutada). Samuti langeb välja Erakond Eestimaa Rohelised, kelle põhiseisukohtadega ma küll nõustun, kuid kes ei suuda riigi juhtimise vastutust välja kanda.

Sõelale jäid Eesti Reformierakond ja Sotsiaaldemokraatlik Erakond. Pean tunnistama, et ma pole nende programme veel täie põhjalikkusega läbi jõudnud töötada, nii et mõjuva põhjuse ilmnemisel võin oma hääle veel reformistidelt ära võtta ja sotsidele anda.

Miks valisin?

Sest kes valima ei lähe, jääb neljaks aastaks hääletuks (nagu president Ilves ütles) või võib Põhja-Koreasse kolida (nagu Pilleriin ütles). Ja nagu ma ise olen kogu aeg öelnud, ei ole valimata jätnud tegelastel õigust pärast möliseda.

Kuidas valisin?

Loomulikult osalesin e-valimistel (http://www.valimised.ee). Aga miks ma e-valimistele ei lingi? Sest see oleks vastuolus ausa e-hääletamise põhimõtetega.