ehk märkasite, et mu blogi paremast servast lahkus teiste blogide nimekiri. asi selles, et ma ei viitsi seda käsitsi uuendada. kasutan juba mõnda aega bloglines‘i nimelist teenust, mis võimaldab mul panna mind huvitavatele blogidele “nutikad järjehoidjad” peale ning lugeda ainult neid ajaveebe, kuhu pärast eelmist lugemist midagi uut ja huvitavat on kirjutatud. igaõhtusele blogiringile kuluv aeg on oluliselt vähenenud. minu loetavate blogide nimekirja leiate nüüd lehekülje ülaosas olevalt viidalt “bloglines”.

teine väärt teenus — del.icio.us — võimaldab mul koguda viiteid mistahes mind huvitavatele lehtedele, neid märksõnadega varustada ning neile igast internetiühendust omavast arvutist juurde pääseda. minu viidakogule satute samuti selle lehekülje ülaosas õiges kohas klõpsides.

kusjuures need teenused — ja paljud muud, nagu ka näiteks mu enese tehtud eesti seaduste sisukorrastaja wLex — on igaühe käsutuses täiesti tasuta.

miks ma sellest kirjutan? sellepärast, et subclubi kinnipanemisele järgnenud diskussioonis on korduvalt välja käidud EAKO jt sellesarnaste organisatsioonide eksistentsi õigustama mõeldud mõte “kui autorikaitse ühinguid (kes rahvalt raha korjavad) ei oleks, ei saaks autorid ju mitte midagi luua.” tõsi, mingi osa hollywoodi rämpsust jääks ilmselt tootmata. aga uue väärtuse loomiseks on ka muid motivaatoreid peale raha.